El valor (i els valors) de la ISO 14001
- feb
- 16
- Posted by vitruvius
- Posted in MEDI AMBIENT
Quan parlem de la família de normes ISO, de seguida ens acudeixen a la ment les seves bondats. Sabem que són unes pautes que les organitzacions decideixen assumir d’una forma voluntària i, per tant, el fet que hagin decidit adoptar-les diu molt de la voluntat de l’empresa de treballar amb uns estàndards elevats.
Així doncs, per què no hi ha encara més activitats que decideixin emprar-les?
Segurament una part de la culpa la tenen algunes falses impressions que en aquest article mirarem de comentar mitjançant l’exemple de la norma ISO 14001 de Gestió Ambiental.
En primer lloc, corre per l’imaginari col·lectiu un missatge entre cínic i escèptic sobre aquesta normativa que ve a dir quelcom semblant a que “estar certificat no vol dir que no es contamini, sinó només que, en fer-ho, es documenta”.
Evidentment aquest argument és fals. La ISO 14001 no només té com a objectiu registrar el comportament ambiental de l’organització, sinó també activar fins a la màxima expressió els mecanismes que han de fer disminuir l’efecte nociu de les seves activitats respecte l’entorn.
Això es fa a través de l’observació acurada que s’està complint tota la legislació vigent, proposant i tenint actius els mecanismes que han de contrarestar una possible emergència ambiental (vessaments sobre el sòl, fuites de gas, emissions incontrolades de gasos nocius, etc.), instaurar indicadors clau per al seguiment i anàlisis del rendiment… Però sobretot partint d’una minuciosa identificació i avaluació d’aspectes ambientals que ens permetrà saber allò que prové de les nostres activitats i que pot provocar un greuge a la natura, per així tenir l’oportunitat de controlar-ho i treballar-hi per minimitzar-ho.
Un segon argument que s’utilitza és el que pronuncia que aquest tipus de certificacions són únicament per grans empreses.
En realitat, una de les virtuts de la sèrie ISO és que són aplicables per tot tipus de companyies: des d’una gran multinacional al professional autònom sense altres treballadors al seu càrrec; des d’una central nuclear, a la fruiteria del costat de casa.
L’únic requisit és voler impulsar a l’organització una eina que serveixi com a brúixola per a marcar el ferm compromís mediambiental que la seva responsabilitat social corporativa li indica, i a part obtenir-ne el benefici d’una apreciació positiva per part dels stakeholders o parts interessades: personal propi, proveïdors, clients efectius o potencials, administració, etc.
De fet, avui la popularitat de la ISO 14001 gairebé iguala la de la seva famosa i respectada germana ISO 9001 de Gestió de la Qualitat.
Finalment, alguns també retreuen la dificultat que suposa pel que fa a recursos (sobretot per a una empresa de mida continguda) la implantació i posterior manteniment d’una norma com la ISO 14001.
Res més lluny de la realitat. Per diverses raons…
Per començar, si la corporació disposa ja de la norma ISO 9001 es poden compartir molts dels procediments i registres d’aquesta per a la gestió ambiental, ja que la forma i el nucli estructural entre ambdues normatives són idèntiques. En aquest cas, solament hauríem d’afegir al sistema els (pocs) protocols específics de 14001.
I en cas d’haver de partir “de zero”, el que cal tenir cura és d’implantar d’una forma efectiva la ISO 14001 a l’empresa en qüestió, i no pas “fer-li entrar amb calçador”. I és que aquest és el problema que dóna mala fama als sistemes de gestió: cal que la norma que hem adoptat voluntàriament es posi al servei de l’organització i dels seus treballadors, com una eina més. Però a vegades passa el contrari i per culpa d’una mala implantació s’acaba amb una empresa que acaba treballant pel seu sistema de gestió. Això és el que cal prevenir.
Tampoc en termes econòmics la ISO 14001 suposarà un greuge.
Primerament perquè, com hem comentat, amb una bona planificació les hores anuals dedicades a la seva gestió seran menyspreables.
La despesa monetària major que caldrà fer és, en cas que es vulgui un assessorament extern a l’hora d’implantar, la contractació d’una consultora externa amb experiència en aquests menesters (i l’import d’això tampoc no és tant. Consulti’ns sense cap compromís!).
Però sobretot, es veu que no hi ha un problema econòmic (més aviat al contrari) en disposar de la ISO 14001 quan calculem l’estalvi econòmic que un bon comportament mediambiental representarà. I és que ens ajudarà a reduir els consums energètics, minvar l’ús d’aigua, produir menys residus i aigües residuals… i això significa estalvi.
Com a incís final, en un aspecte ètic i de valors, el simple fet d’haver abraçat (amb convicció, és clar) una norma d’aquest tipus ja significa que l’adoptant persegueix l’esperit de millora contínua i que vetlla per l’aire que respirem, l’aigua que bevem o els paratges que ens acullen.
I això, encara que estiguem immersos en un entorn on predominen comptes, productivitat i rendiments, no deixa de tenir un valor colossal.
VITRUVIUS INFORMA…
- COACHING (8)
- COMUNICACIÓ (2)
- FORMACIÓ (4)
- MEDI AMBIENT (6)
- QUALITAT (6)
- SEGURETAT I SALUT LABORAL (8)
- VITRUVIUS (13)